Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Παρατείνεται η προθεσμία για τις μεταδημοτεύσεις

Σύμφωνα με τροποποίηση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την προθεσμία κατάθεσης δικαιολογητικών για μεταδημότευση, στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές στις 18και 25 Μαΐου 2014 θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες που επιθυμούν να μεταδημοτεύσουν ότι παρατείνεται η ημερομηνία κατάθεσης δικαιολογητικών μέχρι την 14η Μαρτίου 2014.

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά τα οποία κατατίθενται στους κατά τόπους ΟΤΑ. Συγκεκριμένα οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν την αίτηση μεταδημότευσης έχοντας μαζί τους ένα από τα παρακάτω αποδεικτικά στοιχεία στο Δημοτολόγιο του εκάστοτε Δήμου.

1) Φορολογική δήλωση ή θεωρημένο αντίγραφο ή
2) Λογαριασμός ΔΕΗ ή ΟΤΕ ή
3) Μισθωτήριο κατοικίας θεωρημένο στην Εφορία ή
4) Βεβαίωση εργοδότη
Τα ίδια δικαιολογητικά απαιτούνται για μεταδημότευση από κοινότητα σε κοινότητα.

Πηγή: http://www.santonews.com/

Για τον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό

Νίκος Συρμαλένιος

Ο περιφερειακός χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί βασικό εργαλείο της αναπτυξιακής πολιτικής της Περιφέρειας, αλλά δεν μπορεί από την πρώτη θεσμοθέτησή του το 2003 μέχρι σήμερα, να προχωράμε στην αναθεώρησή του, χωρίς απολογισμό και αξιολόγηση του πώς και γιατί έχει ή δεν έχει εφαρμοστεί. Καταρχήν δεν μπορεί στο Ν. Αιγαίο να υπάρξει σχεδιασμός, εάν δεν υπάρξει χωροταξικό ανά νησί που με βάση τις χρήσεις γης θα χωροθετεί τις επιμέρους δραστηριότητες. Δυστυχώς ο σχεδιασμός αυτός, ενώ ξεκίνησε από το 1988, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, γιατί πολλά αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα δεν άφησαν ποτέ να ολοκληρωθεί και γιατί δεν υπήρξε πολιτική βούληση για να προχωρήσει.

Επιστολή της Συντονιστικής για το Sea Diamond

Aνοιχτή επιστολή
Θέμα: Το ναυάγιο του Sea Diamond αποτελεί ενεργό εστία ρύπανσης
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

ασφαλώς γνωρίζετε ότι το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond της εταιρείας Louis Hellenic Cruises βρίσκεται εδώ και επτά χρόνια βυθισμένο στην Καλντέρα της Σαντορίνης, λίγα μόλις μέτρα από την ακτή και το λιμάνι του Αθηνιού.
 
 
Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς – Τμήμα Ναυτικών Διαφορών, ύστερα από αγωγή του Δήμου Θήρας και του Δημοσίου, η πλοιοκτήτρια εταιρεία καταδικάστηκε να πληρώσει 8 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο προς το Δήμο Θήρας, για την ηθική βλάβη και τη ρύπανση που προκάλεσε, και άλλα 6 εκατομμύρια ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης η πλοιοκτήτρια και οικονομική διαχειρίστρια εταιρεία, υποχρεώθηκαν από το δικαστήριο να ανελκύσουν με δικές τους δαπάνες το ναυάγιο του Sea Diamond που βυθίστηκε στις 6-4-2007 στην περιοχή «Παλαιά Ορυχεία» του κόλπου της Καλντέρας της Σαντορίνης. 

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Απέναντι στις απολύσεις των 63 εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ δεν χωρούν ευχολόγια Μόνο με την ανατροπή της κυβέρνηση, θα σταματήσει αυτός ο χορός των απολύσεων


Δελτίο Τύπου

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, στη συζήτηση του εκτός ημερήσιας διάταξης θέματος για την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης για τους 63 απολυμένους της ΔΕΑΥΡ, ο περιφερειακός μας σύμβουλος Νεκτάριος Σαντορινιός τοποθετήθηκε εκ μέρους της παράταξης ως εξής:

«Οι 63 εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΡ που απολύθηκαν, δεν απολύθηκαν εξαιτίας ανθρώπινων παραλείψεων αλλά στο πλαίσιο μιας γενικευμένης πολιτικής αντίληψης των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που τόσα χρόνια διόριζαν για να δημιουργούν εκλογική πελατεία και σήμερα έρχονται να κάνουν ανθρωποθυσίες στο βωμό των μνημονίων και της τρόικας. Αυτή η απόλυση είναι η πρώτη μαζική απόλυση στην περιοχή μας και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Δεν μπορούμε απλά να ευχόμαστε να μην υπάρξουν άλλα θύματα, γιατί γνωρίζουμε ότι όσο αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, τόσο οι απολύσεις θα αυξάνονται μέχρι να φτάσουν τις 15.000 που απαιτεί η τρόικα.

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες, μόνο με την ανατροπή της κυβέρνησης θα σταματήσει αυτός ο χορός των απολύσεων. Η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Ν. Δωδεκανήσου, πρωτοστατούντος του συντρόφου Δ. Γάκη, έκανε το καθήκον της καταθέτοντας τροπολογία με την οποία το θέμα μπορεί να επιλυθεί νομοθετικά. Όμως φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της καταστροφής ήδη τρίβει τα χέρια της από τις απολύσεις των εργαζομένων αυτών. Επομένως στο ψήφισμα που θα καταθέσουμε πρέπει να καλούμε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία».

Αποφασισμένος για τη «Νησιωτική Ανατροπή» ο Μπενέτος Σπύρου

«Νησιωτική Ανατροπή» είναι το όνομα της παράταξης του Μπενέτου Σπύρου, ο οποίος θέτει υποψηφιότητα για περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, των Οικολόγων Πράσινων, της Κοινωνικής Συμφωνίας της Λούκας Κατσέλη, της Κίνησης Ιδεών και Δράσης «ΠΡΑΤΤΩ» και οσονούπω και της ΔΗΜ.ΑΡ.

 


Ο κ. Σπύρου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ερμούπολη το μεσημέρι της Κυριακής στο ξενοδοχείο «Παλλάδιον».

Η λέξη «ανατροπή», άλλωστε, ήταν αυτή που κυριάρχησε στη συνέντευξη στην οποία παρουσίασε τις βασικές αρχές της παράταξης, καθώς και τις προτάσεις για καίρια ζητήματα που εδώ και χρόνια απασχολούν τις νησιωτικές κοινωνίες του Ν. Αιγαίου και αναζητούν λύσεις.

Στη συνέντευξη, μεταξύ των άλλων έδωσε το παρών ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος και στελέχη των πολιτικών φορέων που στηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Σπύρου.


Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Πολιτιστική Πρωτεύουσα & Δημοτικές Εκλογές - Κίνηση Πολιτών Σύρου

Προξενεί κατάπληξη η σύσκεψη στην οποία προσκάλεσε ο απερχόμενος δήμαρχος τους υποψηφίους δημάρχους Σύρου καθώς και τα αποτελέσματά της. 

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά δια του τύπου (καθότι η δημοτική μας κίνηση δεν προσκλήθηκε αν και δημόσια έχει γνωστοποιηθεί η ύπαρξή της), ο απερχόμενος δήμαρχος ζήτησε και έγινε από όλους δεκτό (πλην του υποψηφίου Γ. Δεναξά) «να μείνει έξω από την πολιτική αντιπαράθεση» το θέμα της ανάληψης του θεσμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021», με άλλα λόγια να αποκλειστεί ως θέμα από το δημόσιο διάλογο.

Υποβαθμίζεται ο Ε.Ο.Τ. Κυκλάδων

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση αλλάζει η δομή του ΕΟΤ με μεταφορά μεγάλου μέρους των αρμοδιοτήτων του στο υπουργείο Τουρισμού.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού, «Αναδιοργάνωση του υπουργείου Τουρισμού, Ρυθμίσεις Ειδικών Τουριστικών Υποδομών, Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον Τουρισμό, Αγροτουριστικός και Λοιπές Διατάξεις» είναι η δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο, νομοθετική πρωτοβουλία για τον ελληνικό τουρισμό και στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:

-Αναδιοργάνωση και ενίσχυση του επιτελικού ρόλου του υπουργείου Τουρισμού. 




- Εκσυγχρονισμός του ΕΟΤ και μετατροπή του σε σύγχρονο Οργανισμό προώθησης και προβολής του ελληνικού τουρισμού, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση.
- Ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού.
- Ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουριστικό τομέα.

Ωστόσο, μέσα στο νέο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και η κατάργηση περιφερειακών υπηρεσιών ή διοικητική υποβάθμιση του ΕΟΤ και όπως όλα δείχνουν, μία εξ αυτών είναι και η Π.Υ.Τ. Κυκλάδων που εδρεύει στην Σύρο.

Η έδρα στη Ρόδο

Μπενέτος Σπύρου: Θα φέρουμε την "Νησιωτική Ανατροπή"! Πρώτη επίσημη παρουσίαση ως υποψήφιος περιφερειάρχης

Την πρώτη του συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δ.Σ. Ρόδου. Ο κ. Σπύρου ανέφερε ότι η παράταξη που εκπροσωπεί στηρίζεται από πολιτικά κόμματα και φέρει το όνομα "Νησιωτική Ανατροπή". Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στη Νότια Δωδεκάνησα Νεκτάριος Σαντορινιός, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο πρόεδρος της Σ.Ε. Μιχάλης Μπαλλάς, ο γραμματέας Νίκος Γιαννάς και ο ταμίας της τοπικής οργάνωσης, από τους Οικολόγους ο Δημήτρης Γρηγοριάδης και ο Μιχάλης Κουλούμπρης. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ρόδου Μανώλης Γλυνός και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Σπύρου ενώ εξήρε και την παρουσία του στην αυτοδιοίκηση.

- Πλατφόρμα - Διακήρυξη της Περιφερειακής Παράταξης Νοτίου Αιγαίου

- «Νησιωτική Ανατροπή»

Ακύρωση των σχεδίων για γιγαντιαία αιολικά πάρκα









ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ
https://secure.avaaz.org/en/petition/Ell_KyvernisiVoyli_ton_EllinonSymvoylio_tis_EpikrateiasCopelouzos_Grp_Akyrosi_ton_shedion_gia_Aiolika_Parka_sta_nisia_An/?twi


Με την από 23/12/2013 απόφαση, ο Υπουργός ΠΕΚΑ (Α.Π. 172568), ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την εγκατάσταση γιγαντιαίου, βιομηχανικών διαστάσεων (περιοχέςnatura – βιοποικιλότητα) έργου, αιολικών πάρκων στα νησιά Άνδρος – Νάξος – Τήνος – Πάρος, συνολικής ισχύος 218,5MW (95 ανεμογεννήτριες ύψους 100m η κάθε μία), διασυνδεόμενα μεταξύ τους με υποθαλάσσιο καλώδιο υψηλής τάσης 150 KV συνολικού μήκους 158,86 χλμ.

Οι τοπικές κοινωνίες, οι δήμοι και η διοικητική μας περιφέρεια, αγωνιζόμαστε ενάντια στην υλοποίηση του βιομηχανικού αυτού έργου διότι:

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ερώτηση για το Νοσοκομείο Σαντορίνης


Περισσότερο από δυο χρόνια το Νοσοκομείο Σαντορίνης παραμένει κλειστό
Ερώτηση για το ζήτημα που εκκρεμεί ώστε να λειτουργήσει το Νοσοκομείο της Σαντορίνης με δημόσιο χαρακτήρα, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Νίκος Συρμαλένιος και Ανδρέας Ξανθός...

ΕΡΩΤΗΣH

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Υγείας, Οικονομικών
 




Θέμα: Νοσοκομείο της Σαντορίνης
 
Εδώ και αρκετούς μήνες, σε συζήτηση στο Υπουργείο Υγείας μεταξύ του Υπουργού κ. Α. Γεωργιάδη, του Δημάρχου Θήρας κ. Ζώρζου, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Πουσσαίου και της Επιτροπής Φορέων της Σαντορίνης, συμφωνήθηκε η δρομολόγηση της λειτουργίας του νοσοκομείου με δημόσιο χαρακτήρα. Ως γνωστόν το νοσοκομείο της Σαντορίνης, το οποίο έχει τελειώσει πάνω από δύο χρόνια και είναι πλήρως εξοπλισμένο, παραμένει κλειστό επειδή ανήκει στην ΑΕΜΥ ΑΕ η οποία σε συνεργασία με τα εποπτεύοντα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών αναζητούσαν τρόπους λειτουργίας έξω από το Εθνικό Σύστημα Υγείας με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Τεράστια συμμετοχή στο δημοψήφισμα στην Πάρο

Πάρος, 16/02/2014
Δελτίο Τύπου
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 16/02/2014, με μεγάλη επιτυχία, το Δημοψήφισμα που οργάνωσε το Συντονιστικό για την Υγεία, σε Πάρο και Αντίπαρο. Το πρώτο Θεματικό Δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στη Χώρα μας.

5419 Συμπολίτες μας και στα δύο Νησιά, διέψευσαν τις «Κασσάνδρες» που ανοιχτά ποντάριζαν στην αποτυχία του.

Αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι συμπολίτες μας δεν επηρεάστηκαν από τις «Κραυγές» των «Υπεύθυνων» της Ηττοπάθειας, αλλά έδωσαν το παρόν και μαζικά έκφρασαν την αγανάκτηση και το θυμό τους καταδικάζοντας «τις Πολιτικές που οδηγούν στον Αφανισμό της Δημόσιας και Δωρεάν Περίθαλψης για όλους».

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ανελκύστε το Sea Diamond

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond, καλούν όλο το Θηραϊκό λαό και τους απανταχού φίλους της Σαντορίνης σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εφετείο Πειραιά, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου και ώρα 9:00 το πρωί, στην οδό Σκουζέ 3-5 & Φίλωνος Αναλυτικά το Κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond "Συμπατριώτες και φίλοι της Σαντορίνης, Άλλη μία απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης έρχεται να υποστηρίξει το δίκαιο και αδιαπραγμάτευτο αίτημά μας.

Το Τμήμα Ναυτικών Διαφορών του Πρωτοδικείου Πειραιώς υποχρεώνει με απόφασή του την πλοιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία του Sea Diamond, να προβούν, με δικές τους δαπάνες, στην άμεση ανέλκυση του ναυαγίου από τον κόλπο της Καλντέρας της Σαντορίνης. Ταυτόχρονα τους επιβάλλει να πληρώσουν προς τον Δήμο Θήρας, πρόστιμο 8.000.000 ευρώ για την προσβολή που υπέστη στη φήμη του αλλά και για την υποβάθμιση του περιβαλλοντικού ορίζοντα στον κόλπο της Καλντέρας.

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Αντίθετες οι τοπικές κοινωνίες με την εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων σε νησιά των Κυκλάδων

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, με θέμα την εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων σε νησιά των Κυκλάδων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Με την από 23/12/2013 ΑΔΑ: ΒΛΛΓΟ-Ε3Χ, απ. 172568, έγκριση περιβαλλοντικών όρων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 218,5 MW στα νησιά Άνδρος, Τήνος, Πάρος και Νάξος, άνοιξε ο δρόμος για κατασκευή και λειτουργία υπερμεγεθών αιολικών πάρκων, σε αντίθεση με το οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος των συγκεκριμένων τοπικών κοινωνιών. Η εν λόγω απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση, τόσο με την από 9/11/2011 αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, όσο και με τις αρνητικές αποφάσεις των Δήμων των τεσσάρωαιον νησιών.

Εγκαινιάζεται ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας στη Ρόδο

Η βία κατά των γυναικών δεν περιορίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό ή οικονομικό σύστημα. Η κακοποιημένη γυναίκα συναντάται σε κάθε πολιτισμό και σε κάθε ιστορική ανασκόπηση. Η Βία ως βίωμα ή ως απειλή στερεί από τις γυναίκες την άσκηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
 
 
Ο Δήμος Ρόδου στέκεται δίπλα στη γυναίκα και κάνει πράξη την στήριξή του με τα εγκαίνια του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας, που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στις 10.30πμ στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Την τελετή εγκαινίων θα τιμήσει με την παρουσία της η Γενική Γραμματέας Ισότητας κα. Βάσω Κόλλια.

Ψηφοφορία για την ακύρωση Αιολικών Πάρκων σε Άνδρο, Τήνο, Πάρο, Νάξο


Διαδικτυακή ψηφοφορία διεξάγεται με αίτημα την ακύρωση των σχεδίων για γιγαντιαία Αιολικά Πάρκα στα νησιά Άνδρο, Τήνο, Πάρο, Νάξο...


Μπορείς να ψηφίσεις και εσύ... ΕΔΩ

Το κείμενο που έχει αναρτηθεί είναι το παρακάτω:



 Με την από 23/12/2013 απόφαση, ο Υπουργός ΠΕΚΑ (Α.Π. 172568), ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την εγκατάσταση γιγαντιαίου, βιομηχανικών διαστάσεων (περιοχές natura – βιοποικιλότητα) έργου, αιολικών πάρκων στα νησιά Άνδρος – Νάξος – Τήνος – Πάρος, συνολικής ισχύος 218,5MW (95 ανεμογεννήτριες ύψους 100m η κάθε μία), διασυνδεόμενα μεταξύ τους με υποθαλάσσιο καλώδιο υψηλής τάσης 150 KV συνολικού μήκους 158,86 χλμ.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ - Να μη λείψει κανείς!

Την ώρα που η συγκυβέρνηση στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014 προβλέπει μείωση της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων κατά 32%, του ΕΟΠΥΥ κατά 30% και της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 15%,


Την ώρα που το κόστος για το λαό γίνεται όλο και πιο δυσβάστακτο, η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες για φαρμακευτική περίθαλψη από το 9% έφτασε στο 27% την τελευταία τριετία και μόνοι ωφελημένοι είναι οι φαρμακοβιομήχανοι,

Την ώρα που τα αντιλαϊκά μέτρα της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται και περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή και οδηγούν, σε επιπλέον περιορισμό των όποιων δωρεάν παροχών υπάρχουν σήμερα.

Μήνυση στους υπουργούς Άδωνις Γεωργιάδης και Ιωάννη Βρούτση από το Εργατικό Κέντρο Μήλου

Μετά από συζήτηση με θέμα. Περαιτέρω ενέργειες για στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μήλου και ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο του Υποκαταστήματος ΙΚΑ Μήλου μεταξύ Συλλογικών Φορέων Μήλου και Συνέδρων Εργατικού


Κέντρου Μήλου αποφασίστηκαν τα εξής: Μήνυση στους Υπουργούς Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη και Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση, από τον Δήμο Μήλου και όλους τους Φορείς Μήλου.

Συντονισμός με τα νησιά που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τη Μήλο.

Αντιπροσωπεία στους Υπουργούς και απαίτηση λύσης των προβλημάτων υγείας και ασφάλειας.

Ορίστηκε τετραμελής επιτροπή για να συντονίσει τις παραπάνω ενέργειες.

Η επιτροπή αποτελείται από τους:

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Ν. Χουντής για το Φαρμακονήσι: Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες των ελληνικών Αρχών και της πολιτικής της Ε.Ε.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες των ελληνικών Αρχών, ότι πρέπει να υπάρξει αμερόληπτη έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες και δήλωσε ότι «οι πολιτικές και οι πρακτικές κατά μήκος των ελληνικών συνόρων δεν ντροπιάζουν μόνο την Ελλάδα, ντροπιάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο».

 
 
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Ν. Χουντής, τόνισε ότι «χρειάζεται ένα νέο θεσμικό, νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα ρυθμίζει πράγματι δίκαια κι αναλογικά την πρόσβαση των μεταναστών, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Η παρέμβαση του Ν. Χουντή, έχει ως εξής:

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

«Στη νησιωτική Ελλάδα η κατάσταση της δημόσιας υγείας καθημερινά καταρρέει»

Παρέμβαση του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Σ/Ν για την ΠΦΥ

Δελτίο Τύπου

«Η κυβέρνηση δεν έχει στόχο την αναβάθμιση και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, αλλά τη βαθμιαία υποβάθμισή της και τη στήριξη της ιδιωτικής υγείας», δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ο Ν. Συρμαλένιος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Τα παραπάνω φαίνονται καθαρά εάν μελετήσει κανείς τις δαπάνες, τις διαρκώς μειούμενες δαπάνες για δημόσια υγεία. Ήδη η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας λέει ότι από το 2009 έως το 2012 έχουμε μείωση κατά 40% των δαπανών υγείας. Αντίστοιχα η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων λέει ότι έχουμε μείωση των δαπανών για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κατά 45% μέσα σε έναν μόλις χρόνο, από το 2012 έως το 2013, ενώ αντίστοιχα εκτοξεύονται προς τα πάνω οι δαπάνες για την ιδιωτική υγεία, θέτοντας τη χώρα μας λίγο κάτω από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσον αφορά τις δαπάνες αυτές».

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Η ψευδεπίγραφη ψυχιατρική μεταρρύθμιση ως πρόσχημα για τη διάλυση της ψυχιατρικής περίθαλψης

Η πολιτική για την ψυχική υγεία είναι μια υπόθεση που απασχολεί το ελληνικό κράτος μόλις την τελευταία 30ετία. Στα μέσα της δεκαετίας του 80, οι απάνθρωπες συνθήκες

διαβίωσης των ψυχικά ασθενών στην «Αποικία Ψυχοπαθών Λέρου» γίνονται παγκόσμια είδηση. Από το 1958, οπότε και ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα το ψυχιατρείο της Λέρου και μέχρι το 1981, είχαν μεταφερθεί μαζικά περίπου 4.500 άνθρωποι με αρματαγωγά (τα σύγχρονα «πλοία των τρελών») με επίσημα εμφανιζόμενο κριτήριο την απουσία ενδιαφέροντος από το οικογενειακό περιβάλλον. Οι ψυχικά ασθενείς στοιβάζονταν γυμνοί σε άδεια και κρύα κτίρια, δεμένοι με σχοινιά και αλυσίδες, με υποτυπώδη ή ανύπαρκτη ιατρική φροντίδα και υποσιτιζόμενοι. Η εικόνα ενός «δυτικού» και ενταγμένου στην ΕΟΚ κράτους που εφάρμοζε μεσαιωνικές πρακτικές απομόνωσης και τιμωρίας των «αζήτητων» και «αθεράπευτων» ψυχικά ασθενών σόκαρε σε τέτοιο βαθμό την κοινή γνώμη που ανάγκασε την ευρωπαϊκή κοινότητα να πάρει άμεσα μέτρα. Από τα τέλη της δεκαετίας του '80, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κανονισμός [ΕΟΚ] 815/84), ξεκινά το πρόγραμμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα, το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με τον τίτλο «Ψυχαργώς».

Παρέμβαση Δ. Γάκη για τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Δωδεκάνησο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τα οξυμένα προβλήματα στο σύστημα της πρωτοβάθμιας υγείας και περίθαλψης στη νησιωτική χώρα, μίλησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας τη Δευτέρα 03.02.14, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.
 
 
 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στήριξε και ενίσχυσε την άποψη να προσεχθεί ιδιαίτερα στο μεταβατικό στάδιο η ύπαρξη ιατρών στα μικρά νησιά που λειτουργούσε ο ΕΟΠΥΥ, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της νησιωτικής χώρας και τις σχετικές πρόνοιες του Συντάγματος.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Δημήτρης Γάκης: «… θέλω να ενισχύσω την άποψη του προέδρου της Επιτροπής, κ. Κρεμαστινού, όσον αφορά στη διαχείριση της αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας στα μικρά νησιά. Πραγματικά, ο γεωγραφικός τους «περιορισμός», δεν επιτρέπει σε έναν ασθενή να μετακινείται εύκολα για παράδειγμα από την Κάλυμνο προς την Κω ή στη Ρόδο, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας που έχει, αν τελικά όλοι οι γιατροί που έχουν εξωτερικά ιατρεία αφομοιωθούν -θελήσουν να ενταχθούν- στο σύστημα. Επομένως, χρειάζεται ένας χρόνος «προσαρμογής» για τη μετάβαση στο νέο σύστημα, ειδικά στα μικρά νησιά, στα οποία πρέπει να παρέχονται οι κατάλληλες -ποιοτικές– υπηρεσίες υγείας».

Sea Diamond: Ανέλκυση του ναυαγίου και αποζημίωση 14 εκατ. ευρώ αποφάσισε το δικαστήριο

Την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, από το θαλάσσιο χώρο παλαιά ορυχεία της Σαντορίνης, που βυθίστηκε το 2007 μετά από πρόσκρουση σε ύφαλο, καθώς και την καταβολή ποσού 14 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και το δήμο Θήρας, επέβαλε με αποφάσεις του στην πλοιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου, το πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά.

Ο δήμος Θήρας με αγωγή που είχε υποβάλλει τον Απρίλιο του 2013, ζητούσε την ανέλκυση του Sea Diamond και απαιτούσε αποζημίωση για ηθική βλάβη λόγω υποβάθμισης του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Επίσης το ελληνικό δημόσιο, τον Απρίλιο του 2013 είχε υποβάλλει αγωγή, ζητώντας αποζημίωση για ηθική βλάβη για τον ίδιο λόγο, αλλά και για ηθική βλάβη που προκλήθηκε από την επίρριψη ευθυνών για το ατύχημα, στον εσφαλμένο χάρτη της υδρογραφικής υπηρεσίας.

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Δημοτική παράταξη με "άρωμα" ΣΥΡΙΖΑ

Μια νέα Δημοτική Κίνηση δημιουργήθηκε πριν από λίγες μέρες στη Σαντορίνη. Ο αρχικός τίτλος της είναι «ΕΜΕΙΣ» (Από τα αρχικά των λέξεων: Ενδιαφερόμαστε Μετέχουμε Ενεργούμε Ισότιμα Συνεργαζόμαστε) ενώ παράλληλα δόθηκε στη δημοσιότητα και ένα πρώτο πλαίσιο αρχών. Επικεφαλής μέχρις στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά ίσως ακολουθηθεί το παράδειγμα της Νάξου και της Μήλου, όπου οι επικεφαλής των αντίστοιχων Δημοτικών Παρατάξεων, εκλέχθηκαν μέσα από ανοιχτή ψηφοφορία.

Δελτίο Τύπου

«Το εναρκτήριο λάκτισμα για τη δημιουργία μιας νέας εναλλακτικής κίνησης στα δημοτικά πράγματα της Σαντορίνης και της Θηρασιάς δόθηκε την περασμένη Τετάρτη (29-1-2014) στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΑΠΠΟΣ, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους πολίτες.

Ενημερωτική εκδήλωση για τα αιολικά πάρκα, Τήνος 07/02

Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε Τήνο, Άνδρο, Πάρο και Νάξο έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με βάση το νόμο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), για την υποτιθέμενη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ενενήντα πέντε (95) θηριώδεις ανεμογεννήτριες ύψους έως και 113 μέτρων η κάθε μία, συνολικής ισχύος 218,5 MW, θα τοποθετηθούν στα νησιά μας, χωρίς να έχουμε ποτέ συμφωνήσει.

Μαζί με αυτές θα εγκατασταθούν υπόγεια και υποβρύχια δίκτυα μέσης και υψηλής τάσης συνολικού μήκους 464,4 km, καθώς και επτά (7) υποσταθμοί.

 
 
 
Γιατί;

Ποιος ωφελείται από αυτό το “πράσινο” έργο;

Πηγή: www.alalazontatopia.blogspot.gr