Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ξεπουλά το δάσος του Προφήτη Ηλία στη Ρόδο το ΤΑΙΠΕΔ


Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης-Ένα ολόκληρο βουνό, μαζί με το πυκνό δάσος του, πουλά το ΤΑΙΠΕΔ.

-Πρόκειται για το όρος Προφήτης Ηλίας στη Ρόδο, το οποίο έχει κηρυχθεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura και σε αυτό βρίσκονται και όλες οι βασικές πηγές υδροδότησης του νησιού.
-Με υψόμετρο 800 μέτρων, το γεμάτο πεύκα και κυπαρίσσια βουνό-δάσος «κόβεται» από το ΤΑΙΠΕΔ σε τρία κομμάτια και πωλείται προκειμένου να αναπτυχθούν σύνθετες τουριστικές μονάδες. Μάλιστα, με βάση το επικείμενο νομοσχέδιο για τα δάση, θα δοθεί και η δυνατότητα εκχέρσωσης δασικών εκτάσεων.
-Ήδη, το ΤΑΙΠΕΔ έβαλε πωλητήριο για ένα από τα τρία τμήματα του βουνού. Πρόκειται για ένα δάσος έκτασης 8.126 στρεμμάτων που πωλείται μαζί με το ακίνητο της Βίλας Μουσολίνι ή Βίλας Ντε Βέκι η οποία χτίστηκε προπολεμικά από τον ιταλό διοικητή των Δωδεκανήσων με σκοπό να αποτελέσει θερινή κατοικία του Μπενίτο Μουσολίνι. Ο αρχηγός των ιταλών φασιστών δεν πήγε ποτέ εκεί τελικώς ενώ η βίλα μετά τον πόλεμο έμεινε εγκαταλελειμμένη. Τώρα το ΤΑΙΠΕΔ την πουλά προκειμένου να αξιοποιηθεί ως boutique ξενοδοχειακή μονάδα, παίρνοντας «προίκα» και χιλιάδες στρέμματα πυκνού δάσους.

Σειρά τώρα αναμένεται να πάρουν τα άλλα δυο τμήματα του βουνού που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για 3.770 στρ. στην Σάλακο κι άλλα 1.090 στρ. στον Απόλλωνα.
Η συνολική προς πώληση έκταση στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, φτάνει τα 13.000 στρέμματα περίπου ενώ η συνολική έκταση του δάσους είναι 15.000 στρέμματα.
Η λίστα-ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει πέντε ακόμη δασικά ακίνητα στην Ρόδο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πωλούνται 26.840 στρέμματα στην περιοχή Βουνό Λάρδου, δίπλα στην Λίνδο, περιοχή η οποία έχει κηρυχθεί αναδασωτέα μετά τις πυρκαγιές του 2008.
Πωλούνται ακόμη 3.221 στρ. στην περιοχή του Αρχαγγέλου, εντός της οποίας βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου Φερακλού καθώς επίσης και 185 στρ. στην παραλία Κουκούμια, 85 στρ. στο Κουρκοτελάρι και 353 στρ. στο Κτήμα Καλλιθέας. Όλα, χαρακτηρισμένα ως δασικά.
Στο στόχαστρο του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς ακόμη να έχει μεταβιβαστεί, βρίσκεται και το φημισμένο Πρασονήσι, στο νότιο ακρωτήριο του νησιού.

Πηγή:http://www.rizopoulospost.com

ΠΗΓΗ: verena.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου