Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Κίνδυνος απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας ελλήνων ναυτικών καθώς και σημαντικών εσόδων για το κράτος και το ΝΑΤ εάν υλοποιηθούν οι κυβερνητικές προθέσεις για άρση του καμποτάζ στο χώρο των σκαφών αναψυχής

ΕΡΩΤΗΣΗ 8 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τoυς κ.κ. Υπουργούς
Οικονομικών
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Ναυτιλίας και Αιγαίου
  την κ. Υπουργό Τουρισμού

Οι δηλώσεις της Υπουργού Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην άρση του καμποτάζ στο χώρο των σκαφών αναψυχής, έχουν προκαλέσει τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία των εμπλεκόμενων στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού και ιδιαίτερα των 3.000 ναυτικών του κλάδου.
Επισημαίνεται ότι η άρση του καμποτάζ στο χώρο της κρουαζιέρας δεν επιβεβαίωσε τις εξαγγελίες των τότε κυβερνητικών στελεχών και των υποστηρικτών αυτής της πολιτικής για την δήθεν εισροή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία και την χρησιμοποίηση ελληνικών λιμανιών ως λιμανιών αφετηρίας για πλοία των μεγάλων εταιριών κρουαζιέρας.
Αντίθετα, οδήγησε μεγάλο αριθμό ελλήνων ναυτικών στην ανεργία, τους λίγους εργαζόμενους που απέμειναν να απασχολούνται ανασφάλιστοι και χωρίς εργασιακά δικαιώματα ενώ σήμερα δεν υπάρχει πλέον κρουαζιερόπλοιο με ελληνική σημαία.

31 Oκτωβρίου ξεκινά η δίκη για το Sea Diamond – Κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond, καλούν τους κατοίκους της Σαντορίνης καθώς και όσους ενδιαφέρονται για το θέμα σε συγκέντρωση στο πρωτοδικείο του Πειραιά, στις 31.10, όπου και αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη για το ναυάγιο του Sea Diamond. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι της Σαντορίνης,

Από τον Απρίλιο του 2007 που ήρθαν και βούλιαξαν το Κ/Ζ SEA DIAMOND στα νερά της καλντέρας, φτάσαμε στο τέλος σχεδόν του 2012 και οι μέχρι σήμερα αρμόδιοι δεν έχουν πράξει τίποτα προς την κατεύθυνση της ανέλκυσης του ναυαγίου.

Από τις μέχρι σήμερα προσπάθειες και τους αγώνες της Συντονιστικής Επιτροπής για την Ανέλκυση του Sea Diamond, αποκομίσαμε μόνο υποσχέσεις, αδιαφορία αλλά και κοροϊδία.

Όμως δεν καταθέτουμε τα όπλα!!

Τμήμα θεατρικού εργαστηρίου στον Αρχίλοχο Πάρου

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ποια είναι η πατρίδα μας; Η επέτειος του ''ΟΧΙ'' στην εποχή του ''ναι''

Του Χρήστου Κάτσικα

Γνωρίζω πολύ καλά, αναπνέοντας την κιμωλία μέσα στις σχολικές αίθουσες 27 χρόνια ως εκπαιδευτικός και άλλα 12 ως μαθητής, ότι πολλές φορές οι σχολικές γιορτές για αυτή ή την άλλη εθνική επέτειο μόνο χασμουρητά προκαλούν σε όσους, μαθητές και εκπαιδευτικούς, είναι υποχρεωμένοι να τις παρακολουθήσουν. 
Ίσως γιατί η κυρίαρχη πολιτική πριμοδοτεί την άγνοια του παρελθόντος καθώς γνωρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύει κάθε δυνατότητα δράσης στο παρόν. Ίσως γιατί στο κλίμα της εποχής ευδοκιμεί η υποταγή σ' ένα παρόν που θεωρείται αυτονόητο και δεδομένο, ενώ συγχρόνως ξεριζώνονται ερωτήματα που μπορούν να αναποδογυρίσουν αυτή την εικόνα.

Ίσως και γιατί οι περισσότεροι δεν αντέχουμε να μας μιλάνε σε κάθε επέτειο για πατρίδα, αγώνες, θυσίες και «εθνική υπερηφάνεια», για «εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία» αυτοί που εκποιούν κομμάτι κομμάτι την ελληνική γη και αφανίζουν το λαό. Ίσως δεν αντέχουμε πια να μας μιλάνε σε κάθε επέτειο για «τα περήφανα νιάτα και τα τιμημένα γηρατειά» οι ίδιοι που καταδικάζουν τη νεολαία στην ανεργία και στη μετανάστευση, σε ένα μέλλον σκοτεινό και αβέβαιο, ενώ την ίδια στιγμή υπογράφουν τον γρήγορο θάνατο των πατεράδων και των μανάδων μας που βγήκαν στη σύνταξη.
Ίσως για κάποιους από αυτούς τους λόγους να κοιτάμε, δάσκαλοι και μαθητές, συχνά τα ρολόγια μας πότε θα τελειώσει κι αυτή η σχολική γιορτή. Κι όμως, οφείλω να σας πω ότι στην πρώτη επέτειο του ΟΧΙ, το 1941, στα πιο μαύρα χρόνια της φασιστικής κατοχής, χιλιάδες απλοί άνθρωποι, με κίνδυνο της ζωής τους ξεχύθηκαν στους δρόμους της σιδηρόφρακτης Αθήνας για να τιμήσουν την ίδια τους την ιστορία.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Δ. Γάκης: ''Συμπεριφέρεστε σαν τον πρώτο ηγέτη της μετασοβιετικής Ρωσίας, το Γέλτσιν, που πουλούσε εταιρείες στρατηγικού χαρακτήρα στην τιμή του ενός ρουβλιού''

Η Τοποθέτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρη Γάκη, σχετικά με την αξιοποίηση του «γκόλφ Αφάντου» στην Ρόδο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του «Σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του νόμου 3986/2011 «Επείγοντα μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» (Α’ 152), όπως ισχύει»,  (Α’ 174) της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατάργηση ελάχιστου ποσοστού Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας, καθώς και κατάργηση του άρθρου 11 του ν. 3631/2008 (Α’ 6)», (Α’ 175) και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις», στην απογευματινή συνεδρίαση της 24.10.12.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην πρώτη συνάντηση των νέων Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μανώλης Γλέζος μας έδωσε δύο συμβουλές. Η πρώτη ήταν η εξής: «Να ψάχνετε να βρείτε τι κρύβετε μέσα στο κείμενο ενός νομοσχεδίου, τι κρύβεται κάτω από τις γραμμές κάθε άρθρου». 
Τι κρύβεται λοιπόν στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που για μία ακόμα φορά, με αντιδημοκρατικές διαδικασίες, η Κυβέρνηση κατέθεσε στην Ελληνική Βουλή κι έχει αυτόν το μακροσκελή τίτλο: «Κύρωση της από 6 Σεπτεμβρίου 2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση του τελευταίου εδαφίου… κ.λπ.». Ένας τίτλος: «Κύρωση πωλητηρίου της χώρας», θα αντιπροσώπευε περισσότερο το περιεχόμενο του νομοθετήματος. 
Είναι ένα νομοθέτημα που φωτογραφίζει σε πολλά άρθρα του, και γεωγραφικές περιοχές αλλά και επιχειρηματικά συμφέροντα, που ενδιαφέρονται για τη δήθεν αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου. Ουσιαστικά δηλαδή τροποποιεί προς το χειρότερο τον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου, τον 3986/2011.

Νέες έρευνες για το χαμένο προϊστορικό λιμάνι του Ακρωτηρίου Θήρας

Έρευνες με στόχο την αναζήτηση του προϊστορικού λιμανιού του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης πραγματοποιεί η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του ΕΚΕΦΕ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών) “Δημόκριτος” για μέρος της πορείας των οποίων μας ενημέρωσαν με ανακοίνωσή τους οι καθηγητές του Εργαστηρίου, κύριοι Ιωάννης Μπασιάκος διευθυντής ερευνών, Κωνσταντίνος Αθανασάς γεωλόγος και η κυρία Κατερίνα Θεοδωρακοπούλου καθηγήτρια Αρχαιολογίας. 
Σύμφωνα με το περιληπτικό κείμενο σχετικά με τις νέες έρευνες για το χαμένο προϊστορικό λιμάνι του Ακρωτηρίου Θήρας.

Το Ακρωτήρι στη Θήρα αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους προϊστορικούς οικισμούς στη Μεσόγειο και από τα σημαντικότερα λιμάνια του Αιγαίου κατά την εποχή του Χαλκού.

Η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας κατά τον 17ο π.Χ. προξένησε την καταστροφή του ακμάζοντος μινωικού οικισμού. Τα ηφαιστειακά υλικά κάλυψαν εξολοκλήρου την παραθαλάσσια πόλη και σχεδόν ολόκληρο το νησί. Η ανάπτυξη των εμπορικών δραστηριοτήτων και της ναυσιπλοΐας στην ανατολική Μεσόγειο, προϋποθέτει, ωστόσο, την ύπαρξη ενός μεγάλου λιμενικού σταθμού, ο οποίος απεικονίζεται χαρακτηριστικά και στην ‘τοιχογραφία του Στόλου’ που βρέθηκε στον οικισμό.
Η τοιχογραφία αυτή που αποκαλύφθηκε στη Δυτική οικία καθώς και το πλήθος των εισηγμένων αντικειμένων στα ευρήματα των ανασκαφικών ερευνών που υποδηλώνουν εμπορικές συναλλαγές, αποτέλεσαν το έναυσμα νέων γεωαρχαιολογικών ερευνών για τον ακριβή εντοπισμό της θέσης του προϊστορικού λιμανιού, ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί από παλαιότερες αντίστοιχες ερευνητικές προσπάθειες.

Νέο μνημόνιο: Όλα τα αιτήματα των ακτοπλόων δεκτά;

Σαρωτικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής ακτοπλοΐας φέρνει το νέο μνημόνιο. Το κείμενο που έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής, προβλέπει αλλαγές σε ό,τι αφορά το καθεστώς δρομολόγησης των πλοίων, τις ελάχιστες απαιτήσεις επάνδρωσής τους και τις εργασιακές σχέσεις στην ακτοπλοΐα. Παράλληλα, μειώνει τον προϋπολογισμό για τις άγονες γραμμές, ενώ προβλέπει και περιορισμό των εκπτώσεων στις τιμές των εισιτηρίων.

Οι παραχωρήσεις λιμένων
Επίσης, αλλαγές επέρχονται και στο καθεστώς εργασίας των λιμενεργατών, ενώ καθορίζεται και η πορεία των παραχωρήσεων όλων των μεγάλων λιμανιών της χώρας. Σε ό,τι αφορά την ακτοπλοΐα, το μνημόνιο προβλέπει…αλλαγή του νόμου 2932 του 2001 μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, στην κατεύθυνση της ευελιξίας σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις επάνδρωσης των πλοίων, οι οποίες αποσυνδέονται από τις ελάχιστες υποχρεώσεις δρομολόγησης. Επίσης, η ευελιξία θα κυριαρχεί και στο καθεστώς αποδοχής και εκτέλεσης των δρομολογίων, αλλά και των μεγεθών των πλοίων.
Η διαβούλευση αυτή θα πρέπει – τονίζεται στο μνημόνιο – να οδηγήσει σε αλλαγή του νόμου 2932 του 2001. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, η δρομολόγηση των πλοίων είναι υποχρεωτική για δέκα τουλάχιστον μήνες σε ό,τι αφορά τα συμβατικά και επτά μήνες σε ό,τι αφορά τα ταχύπλοα. Επίσης, είναι υποχρεωτική για δέκα μήνες και η επάνδρωση των πλοίων, ανεξάρτητα εάν στο μεταξύ για κάποιο λόγο η εταιρεία αποφασίζει να διακόψει το δρομολόγιο. Αν προωθηθεί η ευελιξία σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια και τα μεγέθη των πλοίων, θα μπορεί μία εταιρεία να τροποποιεί τα δρομολόγια πιο εύκολα, όπως και να αλλάζει το μέγεθος του πλοίου που θα δρομολογεί σε μία γραμμή.
Επίσης σε ό,τι αφορά την επάνδρωση, με την προτεινόμενη ρύθμιση, όπως εκτιμούν ακτοπλοϊκοί κύκλοι, αν και είναι γενική στη διατύπωσή της, ανοίγει το δρόμο, ώστε η εταιρεία να απασχολεί το πλήρωμα αφενός μεν μόνο για όσο διάστημα το πλοίο κάνει δρομολόγιο και ενδεχομένως εφαρμόζοντας και τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας του συγκεκριμένου δρομολογίου.

Παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη στη Βουλή, για την προστασία του παραδοσιακού οικισμού Ασφενδιού της Κω

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρης Γάκης, κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων, γραπτήερώτηση που απευθύνεται στους Υπουργούς: Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Εσωτερικών, με θέμα: «Άμεσα μέτρα για την προστασία του ορεινού οικισμού Ασφενδιού της Κω, από την πολεοδομική αυθαιρεσία και την αλλοίωση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος της νήσου».

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΡ. ΠΡΩΤ. ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:

3387 / 24.10.2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

24.10.12

Προς: τους κ.κ. Υπουργούς

Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη

Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών

Θέμα: «Άμεσα μέτρα για την προστασία του ορεινού οικισμούΑσφενδιού της Κω, από την πολεοδομική αυθαιρεσία και την αλλοίωση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος της νήσου».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τοπικά ΜΜΕ της Κω, η ανέγερση (διωρόφου με επιπλέον εμφανές υπόγειο) συγκροτήματος κατοικιών, με κολυμβητικές δεξαμενές στον οικισμό Ασφενδιού του νησιού, έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες των τοπικών φορέων και των πολιτών, γιατί παραβιάζει τους πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες δόμησης και προστασίας, αλλοιώνοντας την φυσιογνωμία του τόπου με δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στην ορεινή περιοχή του νησιού.

Ν. Συρμαλένιος: Η κυβέρνησή σας δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη νησιωτικότητα, ούτε πολύ περισσότερο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών

Παρέμβαση του Νίκου Συρμαλένιου στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σχέδιο Νόμου με θέμα: «Επείγοντα Μέτρα Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής και κατάργηση ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου σε Δημόσιους Οργανισμούς, Λιμάνια».
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Πήρα το λόγο, για να υπερασπίσω με όλη τη δύναμη της φωνής μου, τους κατοίκους, τη δημόσια περιουσία και το φυσικό περιβάλλον του νησιωτικού μας χώρου, που με το παρόν νομοσχέδιο παραδίδεται ουσιαστικά σε τυχάρπαστους επενδυτές, σε βάρος του περιβάλλοντος αλλά και του επιπέδου διαβίωσης των κατοίκων των νησιών.
Στα νησιά μας, μετά τα συνεχή χτυπήματα με το κλείσιμο σειράς υπηρεσιών (ΔΟΥ, ΙΚΑ, Τελωνεία, Ειρηνοδικεία, δομές ψυχικής υγείας), νέο κύμα συγχωνεύσεων σχολείων, συρρίκνωση κοινωνικών δομών των ΟΤΑ, προϊούσα διάλυση της δημόσιας υγείας, κατάργηση ακτοπλοϊκών δρομολογίων, αυξήσεις εισιτηρίων και στις επιδοτούμενες γραμμές, ακολουθεί και το έγκλημα της ιδιωτικής πολεοδόμησης… Εκτός απ’ αυτά, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι μαρίνες εκποιούνται, αδιαφορώντας για τις σοβαρές επιπτώσεις σε οικονομικό, κοινωνικό και ενδεχομένως εθνικό επίπεδο. Ήδη 23 λιμάνια παραχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σειρά έχουν 22 περιφερειακά αεροδρόμια.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Έκκληση Μ. Γλέζου στους ομογενείς και τους Έλληνες της διασποράς

 Έκκληση στους όπου γης Έλληνες, απευθύνει ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Μανώλης Γλέζος, να σταθούν για άλλη μια φορά στο πλευρό των σκληρά δοκιμαζόμενων εντός των συνόρων Ελλήνων και να αναλάβουν εκείνοι δράση, πιέζοντας τις κυβερνήσεις των χωρών όπου βρίσκονται, προκειμένου να διαμορφωθεί η αναγκαία πολιτική βούληση, που θα επιτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την ουσιαστική ανάκαμψή της.



Στην έκκληση που απευθύνει στους όπου γης Έλληνες, ο Μανώλης Γλέζος, επισημαίνει: "Η φτώχεια στην Ελλάδα βαθαίνει όλο και περισσότερο, οι αυτοκτονίες πολλαπλασιάζονται, η επίσημη ανεργία έχει υπερβεί το 25% του εργατικού δυναμικού και η ανεπίσημη βρίσκεται σε εκρηκτικά επίπεδα.
Και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση κωφεύει μπροστά στην αγωνία του λαού και ισχυρίζεται ότι διαπραγματεύεται τα μέτρα που βαθαίνουν περισσότερο την κρίση της οικονομίας της χώρας, τα δημόσια οικονομικά, την κοινωνική κρίση και πάνω απ’ όλα την κρίση αξιών. Το ερώτημα προβάλλει αβίαστα: Πού οδηγούμαστε;
Η κρισιμότητα των στιγμών με υποχρεώνει να στραφώ στην άλλη Ελλάδα, τη μεγάλη εκτός συνόρων Ελλάδα, τον όπου γης Ελληνισμό και να ζητήσω τη στήριξή τους. Την ουσιαστική στήριξή τους, για να ανατραπεί αυτή η πορεία που, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγεί στον όλεθρο.
Μόνη διέξοδος, η πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας. Και αυτή είναι βέβαιο πως δεν προβλέπεται στα σχέδια της τρόικας.

Τουριστικά χωριά και επιχειρηματικά "πάρκα" θα ξεφυτρώσουν στη δημόσια περιουσία

 Με νέες επιβαρυντικές χρήσεις και υψηλούς συντελεστές δόμησης φορτώνονται τα εκτός σχεδίου ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία έχουν περιέλθει στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ ως προίκα στους επίδοξους επενδυτές δίδονται παραποτάμιες και παραλίμνιες περιοχές και η εκμετάλλευση αιγιαλού και παραλίας για μια ζωή (99 έτη).
Αυτά και άλλα πολλά περιλαμβάνονται, υπό τον τίτλο "άλλες επείγουσες ρυθμίσεις", στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο καλείται η Βουλή να κυρώσει το πωλητήριο, διά της πράξης νομοθετικού περιεχομένου των ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας. Ουσιαστικά τροποποιείται προς το χειρότερο ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου (Ν. 3986, 1η Ιουλίου 2011).

24η «Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου» στη Σάμο

Από τις 11 ως τις 21 Οκτωβρίου θα πραγματοποιείται στη Σάμο η 24η«Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου». Είκοσι ομάδες από διάφορα νησιά της Ελλάδας και συνολικά τετρακόσια άτομα, θα συμμετέχουν εφέτος στο θεσμό, η ιστορία του οποίου ξεκινάει από τη Μυτιλήνη το 1988.
H «Φαύστα» του Μποστ, «Κλέψε λιγότερο», του Ντάριο Φο, «Η λίμνη των Κύκνων», του Κίμο Γιαμπούκι και ο «Βίος Ανθόσπαρτος» του Γιώργου Μπέλλου είναι μόνο μερικές από τις παραστάσεις που θα παρουσιάσουν στο Αμφιθέατρο του Ενιαίου Λυκείου Σάμου οι ερασιτεχνικοί θίασοι, «καταθέτοντας» την αγάπη τους για την τέχνη της υποκριτικής και τη «μαγεία» της σκηνής, ως απαραίτητο «εργαλείο» για την παρουσίαση μιας σειράς ποιοτικών παραστάσεων. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Από τις Κυκλάδες συμμετέχουν θίασοι από την Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο και Σύρο.

Η «Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου» πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Σάμου και με τη χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.




Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου, Μυκόνου : Έρχεται τσουνάμι συγχωνεύσεων σχολείων

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου, Μυκόνου προειδοποιεί με ανακοίνωσή του, ότι το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται για νέες συγχωνεύσεις σχολείων για λόγους οικονομίας. 
Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί τα τελευταία χρόνια τις Κυκλάδες, αφού οι συγχωνεύσεις σχολείων έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο.


Ο Σύλλογος καταγγέλλει τις προθέσεις του υπουργείου, το οποίο κατηγορεί ότι στοχεύει στην πλήρη ισοπέδωση των σχολείων: 

Διαβάστε την ανακοίνωση:
Νέο τσουνάμι συγχωνεύσεων σχολείων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ετοιμάζει ο υπουργός Παιδείας Αρβανιτόπουλος, παίρνοντας επάξια τη σκυτάλη από τη Διαμαντοπούλου που κατακρεούργησε στην προκρούστεια κλίνη των μνημονίων και των απαιτήσεων του ΔΝΤ και της τρόικα 1900 σχολεία. Αυτή τη φορά ο υπουργός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη προαναγγέλλει τη συγχώνευση του 10% των σχολικών μονάδων, δηλαδή 1500 σχολεία! Μαζί με το σχέδιο Αθηνά για το κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων, βρισκόμαστε μπροστά σε μια δραματική συρρίκνωση των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς.
«Θα μπει λουκέτο στο σχολείο της γειτονιάς», λέει ο Υπουργός, «ενώ σε ένα δίμηνο όλο το σύστημα θα έχει εξορθολογιστεί».

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

24ωρη Πανελλαδική απεργία της Π.Ν.Ο. την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου

Η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά την σημερινή συνεδρίασή της, απεφάσισε, με μυστική ψηφοφορία, 24ωρη Πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012, με έναρξη την 00.01 ώρα και λήξη την 24.00.

Δυόμιση χρόνια ύστερα από την υπαγωγή της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που οδήγησε στην υπογραφή των σχετικών Μνημονίων και των Εφαρμοστικών Νόμων, οι ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, αλλά και οι οικογένειές τους, βιώνουν μια άνευ προηγουμένου κατεδάφιση σειράς εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, που είχαν κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες δεκαετιών.
Η Κυβέρνηση βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας νέων επώδυνων μέτρων, κατ΄επιταγήν της Τρόικα, έναν Αρμαγεδώνα ληστρικών μέτρων με τα οποία σφαγιάζονται και συνθλίβονται τα όσα ελάχιστα έχουν απομείνει από τις προηγούμενες περικοπές μισθών, επιδομάτων, συντάξεων κλπ., λεηλατώντας τα εισοδήματα και τα δικαιώματά τους, με αποτέλεσμα την μαζική εξαθλίωση εργαζομένων και συνταξιούχων και τελικά την ισοπέδωση της κοινωνίας.

Έκθεση: Η Γυναικεία παρουσία στην εικαστική δημιουργία

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για τις Εφορίες Λέρου, Καλύμνου και Καρπάθου

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι προγραμματίζεται η κατάργηση 127 Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΥΟ) σε όλη την Ελλάδα.
 Σύμφωνα με τη νέα διάρθρωση των εφοριών, σε 13 νομούς (Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αχαΐα, Βοιωτία, Δωδεκάνησα, Έβρο, Ηράκλειο, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα και Χαλκιδική) παραμένουν από δύο ΔΟΥ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στη Δωδεκάνησο παραμένουν οι ΔΟΥ Ρόδου και Κω, καταργούνται δηλ. οι ΔΟΥ Λέρου, Καλύμνου και Καρπάθου. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιες επιτροπές τους για μια ακόμη φορά αγνόησαν τις ανάγκες των νησιών μας και αποφάσισαν με τεχνικά δημοσιονομικά κριτήρια χωρίς να αντιλαμβάνονται τις ουσιαστικές δυσκολίες που έχουν οι νησιώτες.

Eρώτηση Νίκου Συρμαλένιου για την κατάργηση Δ.Ο.Υ. στις Κυκλάδες

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
1. Οικονομικών
2. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
3. Εσωτερικών
“Στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων” εξωραϊσμένων με “την απαίτηση για τη βελτίωση λειτουργίας των ΔΟΥ με ενίσχυση του προσωπικού τους”, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην κατάργηση 127 ΔΟΥ σε όλη την επικράτεια.

Στις Κυκλάδες, παραμένουν δύο (2) ΔΟΥ σε Σύρο και Νάξο, ενώ καταργούνται οι ΔΟΥ σε επτά νησιά (Κέα, Σαντορίνη, Τήνο, Πάρο, Άνδρο, Μήλο και Μύκονο), οι οποίες και αντικαθίστανται, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, από Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών για φορολογικές υπηρεσίες, τα οποία προβλέπεται να “φιλοξενηθούν” από τους ΟΤΑ, οι οποίοι και καλούνται να αναλάβουν το κόστος λειτουργίας τους (π.χ. μισθώματα, ρεύμα, νερό, πετρέλαιο, κλπ.), πλην του μισθολογικού, προς εξυπηρέτηση των δημοτών τους.

Με επείγον μάλιστα έγγραφό του, το Υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τους Δήμους να απαντήσουν άμεσα για την εκ μέρους τους δυνατότητα “φιλοξενίας” αυτών των Γραφείων, με την εκβιαστική κατ' ουσία προσθήκη... “προκειμένου οι πολίτες να μην στερηθούν τις προσφερόμενες υπηρεσίες συμβάλλοντας παράλληλα στην κοινή προσπάθεια της περιστολής των δαπανών”.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Αιολικό Πάρκο στη Γυάρο - Η έναρξη της λεηλασίας και οι τοπικοί «δωσίλογοι*»

*Δωσίλογος: Αυτός που δίνει λόγο, λογοδοτεί
Έφυγε γρήγορα η Μέρκελ και σηκώθηκε κουρνιαχτός τόσο μεγάλος που τίποτα πια δεν είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Μέσα στο θαμπό αυτό τοπίο, χάνουμε τον προσανατολισμό μας. 

Από τη μια μεριά τα μέτρα – σοκ που όλοι περιμένουμε να ακούσουμε, από την άλλη η επιστροφή του παρακράτους, όλα αυτά και πολλά ακόμα, με κάθε μορφή έχουν τρυπώσει στην καθημερινότητά μας.
Τώρα που όλοι μας είμαστε σε σύγχυση και δεν ξέρουμε από πού να πρωτοφυλαχτούμε, ξεκινά η λεηλασία της περιουσίας μας, των ασημικών και ό,τι τέλος πάντων έχει απομείνει που να αξίζει, από επιτήδειους «επενδυτές».

Η κυβέρνηση οφείλει, να ικανοποιήσει για άλλη μια φορά τους πιστωτές υλοποιώντας τις 89 δράσεις που αξιώνει η τρόϊκα εξωτερικού και εφαρμόζει με εκπληκτική πίστη η τρόικα εσωτερικού. Τι περιλαμβάνουν αυτές οι δεσμεύσεις; Ανάμεσα σε πολλά τρομακτικά, προβλέπεται:
Αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέχρι15% μέσα στο 2012
Είσοδος ιδιωτών στην εκμετάλλευση του λιγνίτη
Προώθηση προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» (εκμετάλλευση ηλιακής ενέργειας με ταυτόχρονη απαξίωση της γεωργικής γης).

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις Ελλείψεις σε Διδακτικό, Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό προσωπικό των σχολείων στις Κυκλάδες

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η υποστελέχωση των σχολείων στις Κυκλάδες αποτελεί σύνηθες και καθόλα προβλέψιμο φαινόμενο. Όμως, φέτος, μετά από τρία χρόνια μνημονιακής πολιτικής, με τις αδιάκοπες και ανελέητες επιθέσεις στα λαϊκά και μεσαία στρώματα, με την τραγική μείωση της χρηματοδότησης στις δομές παιδείας, η δημόσια εκπαίδευση στο σύνολο της χώρας βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης:
* Η χειρότερη από ποτέ αναλογία αποχωρήσεων – προσλήψεων εκπαιδευτικών των τελευταίων χρόνων και η έλλειψη πιστώσεων για αναπληρωτές δημιουργούν τεράστιες ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές,
* Η τραγική υποχρηματοδότηση τόσο των σχολικών επιτροπών των δήμων για τις λειτουργικές δαπάνες όσο και για τη μεταφορά των μαθητών οδηγεί τα σχολεία σε αδυναμία κάλυψης των άμεσων στοιχειωδών τους αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, πετρέλαιο θέρμανσης, τηλεπικοινωνία, χαρτί εκτυπώσεων, κλπ., πολλές εκ των οποίων καλούνται ήδη να πληρώσουν οι γονείς με τα πετσοκομμένα εισοδήματά τους.

«Ούτε να το διανοηθούν» - Δήλωση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ από τις νησιωτικές περιοχές για τη θρασύτατη πρόταση εκκένωσης μικρών νησιών

Mε αφορμή τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας με θέμα τη θρασύτατη πρόταση της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση, από την οποία ζήτησαν να εκκενωθούν τα ελληνικά νησιά που έχουν έως 150 κατοίκους, με το επιχείρημα ότι επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, οι νησιώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δηλώνουν τα εξής:

«Το θράσος των δανειστών, που πλέον συμπεριφέρονται ανοικτά ως κατακτητές, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ο σύγχρονος ξεριζωμός που προτείνεται με την ψυχρή λογική των αριθμών, δείχνει για ακόμα μια φορά ξεκάθαρα το επίπεδο των διαπραγματεύσεων που διεξάγεται μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών και την ενδοτικότητα της ελληνικής πλευράς, που ενθαρρύνει προτάσεις όπως η σημερινή.

Οι νησιώτες βουλευτές σύσσωμοι δηλώνουν: «Εάν οι δανειστές της χώρας έχουν βρει στην τρικομματική κυβέρνηση της παρακμής πρόθυμους ακροατές των κυνικών απαιτήσεών τους και υπάκουους διεκπεραιωτές τους, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να πειθαναγκάσουν και τον ελληνικό λαό. Τα ελληνικά νησιά δεν είναι απλοί αριθμοί και σύνολα κατοίκων.

Τι θα γίνει με το ναυάγιο του SEA DIAMOND;

Επίκαιρη ερώτηση από τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νίκο Συρμαλένιο

Προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Αιγαίου και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Έχουν περάσει σχεδόν πεντέμισι χρόνια από το ναυάγιο του Κ/Ζ Sea Diamond στον όρμο της Καλντέρας στη Σαντορίνη. Από τότε, φορείς και κάτοικοι του νησιού ξεκίνησαν ένα διαρκή, πολύπλευρο και πολυμέτωπο αγώνα με αίτημα τόσο την απάντληση των καυσίμων και των άλλων επικίνδυνων ουσιών, όσο και την οριστική ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου. Μέχρι σήμερα όμως υλοποιήθηκε εν μέρει μόνο το έργο της απάντλησης και κανένα σοβαρό κυβερνητικό σχέδιο για την ανέλκυση του δεν εκπονήθηκε ούτε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ούτε βεβαίως κάτι τέτοιο διαφαίνεται άμεσα να είναι στις προθέσεις της σημερινής.

1ος Ποδηλατικός Γύρος Σύρου


Τα πρακτικά όλων των συνεδριάσεων του ΤΑΙΠΕΔ ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα πρακτικά όλων των συνεδριάσεων και των αποφάσεων του ΤΑΙΠΕΔ από τις 17 Ιουνίου έως σήμερα, όλες τις συμβάσεις παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Δημοσίου με τις τράπεζες και όλες τις συμβάσεις του Δημοσίου με συμβούλους αποκρατικοποίησης ζητεί από τον υπουργό Οικονομικών ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές Νάντια Βαλαβάνη και Ζωή Κωνσταντοπούλου υπέβαλαν αίτηση κατάθεσης εγγράφων με θέμα «Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι συμβάσεις του ΤΑΙΠΕΔ» η οποία έχει ως εξής:

«Επειδή, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. είναι αρμόδιο να αποφασίζει για κάθε πράξη που αφορά την διοίκηση της εταιρείας, την αξιοποίηση και τη διαχείριση των περιουσιακών της στοιχείων ,που αποτελούνται από «πακέτα» ΔΕΚΟ, άλλων δημοσίων επιχειρήσεων, της ακίνητης ιδιωτικής αλλά και της δημόσιας περιουσίας του Δημοσίου.
Επειδή, οι υπογεγραμμένες συμβάσεις παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και συμβουλών είναι δηλωτικές του τρόπου και του κόστους αποκρατικοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Για τους λόγους αυτούς:

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Κυκλάδες: 200 κενά σε Γυμνάσια και Λύκεια ένα μήνα μετά την έναρξη της σαιζόν

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν σήμερα όλες οι ΕΛΜΕ των Κυκλάδων, καταγγέλλοντας ότι τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία του νομού (Γυμνάσια και Λύκεια), ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής σαιζόν, ανέρχονται σε 200, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη και σήμερα τμήματα, τα οποία δεν έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα.
 
Διαβάστε την κοινή ανακοίνωση:
 

Συμπληρώθηκε ένας μήνας από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και τις διαβεβαιώσεις των τοπικών στελεχών του στα ΜΜΕ του νομού και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στα σχολεία των Κυκλάδων, αλλά και όλης της χώρας, υπάρχει μεγάλος αριθμός κενών.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή μας και μετά τον διορισμό 60 αναπληρωτών εκπαιδευτικών απουσιάζουν από τις σχολικές μονάδες 200 εκπαιδευτικοί. Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων είναι ότι πολλά σχολεία, ιδιαίτερα των μικρών νησιών, τα επαγγελματικά λύκεια και οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, να μην μπορούν να ξεκινήσουν την λειτουργία των τμημάτων τους.

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Αγροτική οικονομία και ανάπτυξη στην Κω

Όπως χθες έτσι και σήμερα δεν υπάρχει δημοτική αγροτική πολιτική. Οι συνέπειες του «Μνημονίου» στους αγρότες είναι το ίδιο οδυνηρές όπως στους μισθωτούς, συνταξιούχους, στη νέα γενιά, μικροεπιχειρήσεις κ.ά. Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ αγγίζει και τους αγρότες όπως και οι περικοπές κοινωνικών δαπανών (υγεία, παιδεία, πρόνοια, ανάπτυξη). Η φορολογία (με την κατάργηση του αφορολόγητου) θα αυξηθεί για τους «εν ενεργεία» και συνταξιούχους αγρότες. Η κατάργηση της κρατικής στήριξης του ΕΛΓΑ θα αυξήσει την επιβάρυνση ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, ενώ με τις συγχωνεύσεις εξειδικευμένων οργανισμών (εκπαίδευσης, έρευνας, πιστοποίησης κ.ά.) σε έναν ενιαίο οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», διαλύει υποδομές στήριξης κρίσιμων δραστηριοτήτων του αγροτικού κόσμου. Το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών έως 2013 είναι στον αέρα, αφού δεν προχώρησαν τα σεμινάρια, για προετοιμασία του σχετικού φακέλου καταβολής της β! δόσης στήριξης.

Επιστολή Γλέζου για την επίσκεψη Μέρκελ

Την επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Ελλάδα σχολίασε με επιστολή του ο αγωνιστής της Αριστεράς και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Γλέζος.
Η επιστολή
"Ενόψει της επίσκεψης της Καγκελαρίου της Γερμανίας στην Ελλάδα θεωρούμε χρέος μας να υπενθυμίσουμε τόσο σε εκείνη όσο και στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι:  
1. Η μεγάλη και ισχυρή Γερμανία δεν έχει το δικαίωμα να αυτοεξαιρείται από τις υποχρεώσεις της, στερώντας από την Ελλάδα όσα βάσει του Διεθνούς Δικαίου δικαιούται, ενώ και η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να απεμπολεί τα δικαιώματά της.

2. Οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και των πανανθρώπινων αρχών της τιμής και της ηθικής εγκυμονούν τον κίνδυνο επανάληψης φαινομένων που αιματοκύλησαν την Ευρώπη. Η αναγνώριση των ναζιστικών εγκλημάτων αποτελεί στοιχειώδη εγγύηση ότι δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια ανοσιουργήματα. 

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί, το νέο μνημονιακό «φρούτο»

Όπως σχολιάζει σε ανακοίνωσή της «οι αιρετοί, αφού καταχρέωσαν τους δήμους με τις δημοτικές επιχειρήσεις, αφού αποψίλωσαν το μόνιμο προσωπικό προσλαμβάνοντας πότε με συμβάσεις έργου, πότε με προγράμματα αυτεπιστασίας, πότε με "stage", πότε με ΜΚΟ, τώρα βαφτίζοντας το ψάρι κρέας, στρέφονται στους "κοινωνικούς συνεταιρισμούς", ενοικιάζοντας όπως οι ίδιοι κυνικά ομολογούν "παλιούς τους συνεργάτες", που λόγω ΑΣΕΠ αδυνατούν να επαναπροσλάβουν». Κατά των κοινωνικών συνεταιρισμών βάλλει με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ χαρακτηρίζοντάς τους ως το «νέο μνημονιακό φρούτο της κατάργησης των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων».

Ο εκφασισμός της κοινωνίας θα σημάνει ολοκληρωτική καταστροφή για όλους

Η κρίση που ζούμε είναι πρωτ΄απ΄όλα κρίση αξιών, κρίση θεσμών, κρίση πολιτισμική, κρίση ανθρωπιστική, γιαυτό έχει σημασία να αναρωτηθούμε: ποιός αλήθεια είναι ο πραγματικός εχθρός σ΄αυτήν την κρίση; 
Στην πατρίδα μας όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι οι μνημονιακές πολιτικές που επιβάλλει ο νεοφιλευθερισμός και το κεφάλαιο. Με αφορμή την συγκέντρωση που διοργάνωσε η προσωρινή συντονιστική επιτροπή της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου στην πλατεία Δημαρχείου το απόγευμα της Κυριακής κατά της ενδεχόμενης δημιουργίας στη Ρόδο κέντρου κράτησης μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην χώρα, επισημαίνουμε ότι πρόκειται για προσσπάθεια εντυπωσιασμού η οποία στηρίζεται στην άγνοια, στο φόβο, στο θυμικό και στην παραπληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας.

Στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής είναι οι πόλεμοι. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι ο διπλανός μας. Ο εχθρός ΔΕΝ είναι τα θύματα των πολέμων. Δεν είναι οι άνεργοι. Δεν είναι οι άνθρωποι που τα χάνουν όλα. Δεν είναι οι μετανάστες χωρίς χαρτιά. Δεν είναι οι πρόσφυγες.

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Κοινωφελής εργασία: Απλήρωτοι οι 6.000 εργαζόμενοι

Είχε «διαφημιστεί» από τον τότε υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη ως ένα «χτύπημα» στην ανεργία που πλήττει την παραγωγική μάζα του πληθυσμού: το πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης, το οποίο με προϋπολογισμό 188 εκατ. ευρώ, θαέδινε δουλειά για πέντε μήνες και χρήμα (625 ευρώ/μήνα) σε 57.400 άνεργους.
Η πραγματική εικόνα, όμως, σήμερα, την ώρα που δήμοι και περιφέρειες συνεχίζουν να παίρνουν προσωπικό μέσω των ΜΚΟ, είναι διαφορετική, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ: χιλιάδες παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από ένα δίμηνο, και πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούνται ως «μπαλαντέρ» από δημάρχους σε θέσεις που έχουν έλλειψη προσωπικού, όπως η Καθαριότητα.
Μπαλασόπουλος: «Εκμεταλλευτές» οι δήμαρχοι
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, κάνει λόγο «για περίπου 6.000 απλήρωτους εργαζομένους ΚΟΧ, οι οποίοι καταχρηστικά χρησιμοποιούνται από "εκμεταλλευτές" δημάρχους σε υπηρεσίες, όπως το Πράσινο και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, χωρίς να είναι εργαζόμενοι ΒΑΕ και να έχουν τις ανάλογες αποδοχές, χρησιμοποιούνται ως εργάτες Καθαριότητας ή στην οδοποιία, όπως κάνει, για παράδειγμα, ο Δήμος Πατρέων».

Ερώτηση Νίκου Συρμαλένιου και Γιώργου Σταθάκη για τη μακροχρόνια μίσθωση νησίδων στις Κυκλάδες

Προς κ.κ. υπουργούς Οικονομικών,
Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Σε μακροχρόνια μίσθωση ελληνικών νησίδων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις σε διεθνή ΜΜΕ του πρωθυπουργού και των εκπροσώπων του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και από δημοσιεύματα του εγχώριου τύπου. Σύμφωνα με αυτά, το ΤΑΙΠΕΔ έχει εντοπίσει περίπου 40 νησιά, κατόπιν εξέτασης ενός καταλόγου 562 νησιών από τα 6.000 που βρίσκονται υπό ελληνική κυριαρχία, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία υψηλού επιπέδου τουριστικών θερέτρων με ενοικίασή τους από 30 έως 50 χρόνια. Στις νησίδες αυτές περιλαμβάνονται και 13 που ανήκουν διοικητικά στις Κυκλάδες, ενώ πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στα προς μίσθωση νησιά περιλαμβάνεται και ο χώρος ιστορικής μνήμης της Μακρονήσου.
Από μια πρώτη παρατήρηση του προτεινόμενου προς μίσθωση χαρτοφυλακίου, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τον τρόπο επιλογής των νησίδων, τον οποίο χαρακτηρίζει προχειρότητα και έλλειψη μελέτης, αλλά και σε σχέση με το επιδιωκόμενο οικονομικό όφελος, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις είναι αμελητέο.

Ιδιωτικοποιούνται έως και 22 αεροδρόμια - Ανάληψη λειτουργίας για 30 χρόνια - Οι εννέα στρατηγικοί άξονες

Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές, που προβλέπονται από το Μνημόνιο, περιλαμβάνονται στην νέα εθνική στρατηγική για τα αεροδρόμια, που δημοσιοποίησε την Πέμπτη ο υπουργός Υποδομών και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για την αποκρατικοποίηση έως και 22 περιφερειακών αερολιμένων από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Μεταξύ αυτών και του πολιτικού σκέλους αεροδρομίων με μικτή χρήση, όπως της Αγχιάλου και του Αράξου.
Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης έως και 22 περιφερειακοί αερολιμένες θα ενταχθούν σε δύο ή τρεις συστάδες αεροδρομίων, με στόχο την παραχώρηση της εκμετάλλευσής τους σε ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα αναλάβουν και επενδύσεις, άνω των 200 εκατ. ευρώ, που απαιτούν οι αερολιμενικές υποδομές.

Σύμφωνα με το υπουργείο και το ΤΑΙΠΕΔ στη λίστα των προς αξιοποίηση αερολιμένων δεν θα βρίσκεται το «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας (η τύχη του επαφίεται στην επερχόμενη διαπραγμάτευση Δημοσίου και Hochtief για την επέκταση της συγκεκριμένης σύμβασης).
Εκτός της λίστας είναι και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, που συνδέεται με την κατασκευή του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, εξετάζεται η κατασκευή του Καστελίου να μην προχωρήσει με το υπάρχον σχήμα - δηλαδή της σύμβασης παραχώρησης - αλλά να ενταχθεί σε κάποια συστάδα αεροδρομίων. Όπως συμπλήρωσε, αυτή η απόφαση θα ληφθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού

«Ακίνητα του ΤΑΠΑ στην μεσαιωνική πόλη της Ρόδου οδηγούνται στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση; Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας έφτασε και στα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;»
Από δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο της Ρόδου, έγινε γνωστό ότι ακίνητα της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, που ανήκουν στην Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου αλλά τα διαχειρίζεται το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), παραχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση! Στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας φτάνει πλέον και στα ιστορικά μνημεία της χώρας, μολονότι τα κηρυγμένα μνημεία και τα απαλλοτριωμένα για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ακίνητα, δεν ανήκουν στις περιπτώσεις εκείνες των ακινήτων που δύνανται να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου είναι αναγνωρισμένο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco και προστατεύεται και από διεθνείς συμβάσεις και οργανισμούς.

Στη Νάξο οι 25οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου 6 - 7 Οκτωβρίου

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το μέλλον των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και των εργαζομένων σ΄ αυτά

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα: Ποιο θα είναι το μέλλον των ΚΔΑΠ και των εργαζομένων σ’ αυτά;

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) λειτουργούν από το 2000 και έκτοτε προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην εξωσχολική απασχόληση παιδιών από 5 έως 12 ετών και στην δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, κατά τις απογευματινές ώρες (συνήθως 12.00 το μεσημέρι έως 8.00 μ.μ., ενώ κάποια από αυτά έχουν δωδεκάωρη λειτουργία 8.00 π.μ. μέχρι 8.00 μμ) και τα Σάββατα το πρωί 11 μήνες το χρόνο. Κατά την παραμονή τους στα ΚΔΑΠ, τα παιδιά μελετούν τα μαθήματα της επόμενης μέρας, ασχολούνται με καλλιτεχνικές δραστηριότητες ή παρακολουθούν άλλα χρήσιμα ή/και ψυχαγωγικά προγράμματα.

Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για τα παιδιά αλλά και πολύ βοηθητικά για τους γονείς, κυρίως για τις εργαζόμενες μητέρες, ειδικά στις μέρες μας που η κρίση έχει αποδεκατίσει το εισόδημα και η ανεργία διαλύει τον κοινωνικό ιστό. Σημειωτέον ότι δύναται να φιλοξενούν και παιδιά με κινητικά προβλήματα ενώ πανελλαδικά λειτουργούν και 76 ΚΔΑΠ για παιδιά ΑΜΕΑ (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), δημόσια και ιδιωτικά. Τα ΚΔΑΠ εξυπηρετούσαν περί τις 16 χιλιάδες οικογένειες πανελλαδικά –με μεγάλο ανάμεσά τους αριθμό μονογονεϊκών οικογενειών μέχρι πέρυσι. Σήμερα ο αριθμός των ωφελούμενων οικογενειών μειώθηκε στο ήμισυ, μολονότι οι ανάγκες είναι αυξημένες.

Κλείνουν το Πανεπιστήμιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Κλείνουν την Τρίτη 9 Οκτωβρίου όλες οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε όλα τα νησιά. Το Πρυτανικό Συμβούλιο, στην τελευταία του συνεδρίαση, θέλοντας να αναδείξει τα προβλήματα λειτουργίας του Ιδρύματος, ιδιαίτερα σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό, αποφάσισε τη συμβολική παύση λειτουργίας του για ένα 24ωρο.

Η κινητοποίηση γίνεται και εξαιτίας της προωθούμενης, από την κυβέρνηση συρρίκνωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την κατάργηση ή συγχώνευση Τμημάτων, όπως για παράδειγμα αυτό της Σύρου.
Την ίδια ημέρα, η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Μυτιλήνη.