Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2012


Πλησιάζοντας προς την έναρξη του «Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2012» την 1η Αυγούστου σας υπενθυμίζουμε το πρόγραμμα του φεστιβάλ, των 8 εκδηλώσεών του, καθώς και της έκθεσης ζωγραφικής-γλυπτικής.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου των διοργανωτών,
Εικαστικές Τέχνες και Μουσική, αλλά και μία παιδική αφηγηματική παράσταση, απαρτίζουν και φέτος αρμονικά τις οκτώ συνολικά εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του αυγουστιάτικου Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2012, για έκτη συνεχή χρονιά υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Παπακωνσταντίνου.
Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο παλαιό αρχοντικό του 17ου αιώνα, από 1 έως 23 Αυγούστου, στα Φηρά Σαντορίνης, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις. Η αυγουστιάτικη αυτή γιορτή πολιτισμού έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού στη Σαντορίνη, συγκεντρώνοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών και των κατοίκων της Σαντορίνης.

Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2012 σηκώνει αυλαία την 1/8 με μία ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο «Αναμνήσεις», στην οποία συμμετέχουν οκτώ καταξιωμένοι εικαστικοί δημιουργοί. Με ζωγραφικά έργα τους συμμετέχουν οι ζωγράφοι Χρύσα Βέργη, Τάσος Δήμος, Πέτρος Καραβέβας, Ανδρέας Κοντέλλης, Χρήστος Παλλαντζάς και Έλενα Παπαδημητρίου, ενώ με γλυπτά έργα τους συμμετέχουν οι γλύπτες Αγγέλικα Κοροβέση και Άγγελος Παναγιωτίδης.

Μια έκθεση εικαστικών έργων όπου το φως, η θάλασσα, ο ήλιος, η φύση, το τοπίο, οι νεκρές φύσεις, αλλά και τα πορτρέτα, η γυναικεία παρουσία, το γυμνό και η ερωτική διάθεση, είναι όλα θέματα που συγκεντρώνονται για να συνθέσουν τις «Αναμνήσεις» αυτής της αυγουστιάτικης ομαδικής έκθεσης, ένα εικαστικό ταξίδι στο συναίσθημα, τη μνήμη και τους ελεύθερους συνειρμούς. Τα ζωγραφικά έργα της έκθεσης παντρεύονται με τις στέρεες γλυπτικές φόρμες και μορφές, με γλυπτικές συνθέσεις όπου η ελιά, τα φύλλα, τα στεφάνια, τα ψάρια, τα στάχυα, ο χώρος, ο χρόνος, ο ήχος, η κίνηση, η ισορροπία συγκροτούν ένα αισθητικό αποτέλεσμα υψηλής γλυπτικής τεχνικής.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μεγάρου Γκύζη.
Εγκαίνια έκθεσης: 1η Αυγούστου 2012, ώρα 21:00.
Διάρκεια έκθεσης: 1 - 23 Αυγούστου 2012.

Η μουσική διαδρομή του φεστιβάλ ξεκινά στις 4/8 με το ξεχωριστό σύνολο AXA: One Piano, Six Hands. Τρεις πιανίστριες σ’ ένα πιάνο, έξι χέρια που εξερευνούν τα όρια «του αινιγματικού κουτιού με τις μακριές χορδές», όπως κάποτε χαρακτήρισε το πιάνο ο συνθέτης Άλφρεντ Σνίτκε. Η Γερμανίδα Anne Salié, η Ελληνίδα Ξένια Κουρκουμέλη και η Ουκρανή Alina Pronina είχαν διαγράψει η καθεμία αξιόλογη πορεία με σπουδές και σημαντικές διακρίσεις, προτού συστήσουν στη Γερμανία το 2004 το σύνολο “Some handsome hands”, το οποίο πρόσφατα μετονομάστηκε σε AXA: One Piano, Six Hands. Το τρίο έχει δώσει πολλές συναυλίες ανά τον κόσμο και έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διοργανώσεις. Οι τρεις πιανίστριες συνδυάζουν την κλασική και τη σύγχρονη μουσική προσφέροντας στο κοινό μια πρωτότυπη εμπειρία για τα μάτια και τα αυτιά.

Στις 7/8 το φεστιβάλ συνεχίζεται με μια απρόβλεπτη μουσική έκπληξη από την Έλλη Πασπαλά και τον Τάκη Φαραζή, ένα πρόγραμμα πιάνο-φωνή με τίτλο «Rainbows, Moons and Bicycles» από δύο αγαπημένους καλλιτέχνες που θα μας ταξιδέψουν σ' έναν κόσμο που γνωρίζουν και αγαπούν πολύ, τον κόσμο του αγγλόφωνου ερωτικού (και όχι μόνο) τραγουδιού, αναβιώνοντας τη γοητεία μιας άλλης εποχής ταγμένης στο όνειρο του σήμερα! Άλλοτε τρυφερή κι άλλοτε εκρηκτική, η μοναδική Έλλη Πασπαλά, μαζί με τον δεξιοτέχνη πιανίστα Τάκη Φαραζή, μας ξυπνάει αναμνήσεις από έρωτες που ζήσαμε και ζούμε. Το χθες και το σήμερα του αγγλόφωνου τραγουδιού από δύο σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες.

Στις 10/8 ξετυλίγεται μια παιδική αφηγηματική παράσταση με τίτλο «Αλήθεια είναι ή ονειρεύτηκα;» με την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη, η οποία έχει επηρεάσει με το στυλ της τις νεότερες γενιές αφηγητών. Η ψυχοπαιδαγωγός Σάσα Βούλγαρη είναι πολύ γνωστή για την ενασχόλησή της εδώ και 20 χρόνια με την παραδοσιακή τέχνη της αφήγησης, ιδιαίτερα σε μουσειακούς χώρους όπως τα Μουσεία Μπενάκη, Κυκλαδικής Τέχνης, Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Λαϊκής Τέχνης, τα Ιδρύματα Μιχάλη Κακογιάννη, Μείζονος Ελληνισμού κ.α. Η πολύχρονη εμπειρία της την οδηγεί και της επιτρέπει μια διαφορετική προσέγγιση του υλικού της, ακόμα πιο αυτοσχεδιαστική, με πειραματισμούς που παραπέμπουν σε μια πιο σύγχρονη μορφή performance.     

Στις 13/8 ο Νότης Μαυρουδής, γιορτάζοντας πέντε δεκαετίες στο χώρο της μουσικής, μας χαρίζει ένα μοναδικό ταξίδι «Στου χρόνου τις καταπακτές»! Θα απολαύσουμε τραγούδια του Νότη Μαυρουδή από διαφορετικές εποχές, με οδηγό τις κιθάρες, με χρώματα, ψιθύρους και σκιρτήματα. Συνοδοιπόροι του Νότη Μαυρουδή στην κιθάρα είναι η Μόρφω Τσαϊρέλη και ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος στο τραγούδι, ο Γιώργος Τοσικιάν στην κιθάρα και ο Μάνος Αβαράκης στις φυσαρμόνικες-πνευστά. Αναζητώντας την επικοινωνία μέσα από τραγούδια που σημάδεψαν διαχρονικά την ευαισθησία μας ... μέσα στις καταπακτές του χρόνου!

Στις 17/8 παρουσιάζεται ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ κλασικής μουσικής για βιολί και πιάνο από το DUO EDAN, τις δύο έξοχες δεξιοτέχνες σολίστ από τη Βιέννη, την ουγγρικής καταγωγής σπουδαία βιολονίστρια Édua Zádory και την ουκρανικής καταγωγής πιανίστρια Anastasiia Dombrovska. Η Édua και η Anastasiia δημιούργησαν ένα ντουέτο με πάθος, προσωπικότητα και μια εκπληκτική ομοιογένεια, όπου η έντονη και γεμάτη αυτοπεποίθηση ερμηνεία της Zadory είναι σε τέλεια καλλιτεχνική αρμονία με το φλογερό και ορμητικό παίξιμο της Dombrovska.

Στις 20/8 το ταξίδι συνεχίζεται με το Takis Barberis Group σε μια ξεχωριστή και συγχρόνως ιδιόρρυθμη συνύπαρξη Ανατολής και Δύσης, όπου η jazz συναντά μαγικά τη funk, το rock αλλά και την ινδική, βαλκανική και ελληνική μουσική. Ο Τάκης Μπαρμπέρης στην κιθάρα, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες τζαζίστες, ερμηνεύει παλαιότερες αλλά και νέες ακυκλοφόρητες συνθέσεις του με τον Μάνο Σαριδάκη στο πιάνο, τον Γιώργο Γεωργιάδη στο μπάσο και τον Μιχάλη Καπηλίδη στα τύμπανα.

Στις 23/8 το φετινό Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη ολοκληρώνεται με το τρίο του Χρήστου Ραφαηλίδη και το «Point Two», μια συνάντηση δύο Ελλήνων μουσικών «του κόσμου», του κορυφαίου διεθνώς βιμπραφωνίστα και συνθέτη Χρήστου Ραφαηλίδη, ιδρυτή του γνωστού jazz γκρουπ “Manhattan Vibes”, και του σημαντικού νεώτερου κοντραμπασίστα και συνθέτη Πέτρου Κλαμπάνη, με καλεσμένο τους τον κορυφαίο δεξιοτέχνη των κρουστών Bodek Janke. Μέσα από το πρίσμα των εμπειριών τους, θα ερμηνεύσουν δικές τους συνθέσεις καθώς και διασκευές από το “The Great American Songbook”. Μια ισορροπημένη δυναμική ακρόαση μεταξύ λυρισμού, πάθους, γνώσης και δεξιοτεχνίας είναι αυτό που υπόσχονται οι τρεις εξαιρετικοί μουσικοί της τζαζ από τη Νέα Υόρκη. 

Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ.
Ώρα έναρξης: 21:00
Περισσότερες λεπτομέρειες: www.megarogyzi.gr 


Εκτός Φεστιβάλ: 
Την Δευτέρα 27 Αυγούστου θα εγκαινιασθεί στο Πνευματικό Κέντρο ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ η έκθεση ζωγραφικής του Πέπου (Βαγγέλη Ρούσσου) με τίτλο «Η Σαντορίνη μου με άλλη ματιά». 
Ο Σαντορινιός καλλιτέχνης Πέπος εμπνέεται τα εικαστικά του θέματα από την αρχιτεκτονική και την καθημερινότητα του νησιού του και χρησιμοποιώντας μια δική του εικαστική γραφή απεικονίζει με έντονα συναισθήματα και χρώματα τη Μούσα του, τη Σαντορίνη! Θα εκτεθούν περισσότερες από 25 υδατογραφίες των τελευταίων πέντε ετών. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη.

Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012, ώρα 21:00.
Διάρκεια έκθεσης: 27 Αυγούστου - 29 Σεπτεμβρίου 2012.


Πνευματικό Κέντρο ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ, 847 00 Φηρά, Σαντορίνη
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Γιάννης Παπακωνσταντίνου 
Τηλ. 22860 23077, e-mail: info@megarogyzi.gr

Πηγή: http://www.exoumekaileme.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου