Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Υποστελέχωση και υπολειτουργία αγροτικών ιατρείων των μικρών κυκλαδονήσων

«Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κατοίκων των νησιών μας είναι εφιαλτική. Μετά από παρότρυνση των Δημάρχων μας η Ομοσπονδία ευαισθητοποιημένη αποφάσισε με κάθε τρόπο να συμβάλει στις προσπάθειες που αποβλέπουν στην βελτίωση των συνθηκών.
Αφού ασχοληθήκαμε και συγκεντρώνοντας στοιχεία, στις 19 Ιανουαρίου 2012, ο Πρόεδρος κ. Πασχάλης Συρίγος μετά του Ταμία κ. Φραγκίσκου Ράμφου, συνοδευόμενοι από τους Ιατρούς κκ. Ισίδωρο Νερούτσο (Σχοινούσα) και Νικόλ. Πούλιο (Πάρος) επισκεφτήκαν τον Γεν. Γραμ/τεα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Νικ. Πολίζο, στο γραφείου Αριστοτέλους 17-Αθήνα.

Το θέμα μας ήταν η «Υποστελέχωση και υπολειτουργία αγροτικών ιατρείων των μικρών κυκλαδονήσων».
Έγινε εκτενής ανάπτυξης του προβλήματος με υποβολή Υπομνήματος με πλήρη στοιχεία και εναλλακτικές προτάσεις, σε μια συζήτηση που διήρκεσε 1ώρα και 30 λεπτά, με το Δ/ντή κ. Χρήστο Κακαρά, ο οποίος αξιολόγησε τις προτάσεις ως σωστές και εφαρμόσιμες και μας διαβεβαίωσε ότι θα συμπεριλάβει ορισμένες από αυτές στο επί θύραις πολυνομοσχέδιο.
Του ζητήσαμε να οριστεί σύντομα νέα συνάντηση, στην οποία να παρίστανται και οι Δήμαρχοι των νησιών ως άμεσα ενδιαφερόμενοι και μας διαβεβαίωσε ότι θα μας καλέσουν σε σύντομο χρόνο. Παραθέτουμε το ΥΠΟΜΝΗΜΑ για λεπτομερέστατη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων.

Αρχή υπομνήματος
Υποστελέχωση και υπολειτουργία αγροτικών ιατρείων των μικρών κυκλαδονήσων
Το χρονίζον πρόβλημα της ανυπαρξίας των Α.Ι. στα νησιά μας, είναι κατανοητό ότι δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια στους κατοίκους τους, ώστε άλλοι να τα εγκαταλείπουν και αυτοί που μένουν πίσω, οι ηλικιωμένοι, να περιμένουν προστασία από τον… Ύψιστο, πράγμα απαράδεκτο στο αιώνα που διανύουμε, όπου η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν εξελιχθεί.
Ποια είναι η κοινωνική προστασία που η πολιτεία παρέχει σε αυτούς τους κατοίκους των μικρών νησιών, στα οποία δεν τολμά κανείς νέος να παραμείνει και περιορίζεται ο αριθμός των επισκεπτών.
Η Ομοσπονδία μας με την από 17/11/2011 επιστολή της, προς τον κ. Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, επισήμανε την σοβαρότητα του προβλήματος.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επελήφθη και κατέθεσε ο βουλευτής τους κ. Θοδωρής Δρίτσας στις 28/11/11 ΑΝΑΦΟΡΑ στο Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων και ο Υπουργός κ. Α. Λοβέρδος απάντησε με την από 5/1/12 επιστολή του (Αριθ. Πρωτ. Γ.Π. 132708) αναφέροντας ότι τα ιατρεία καλύπτονται με τα αποτελέσματα της από 26/10/11 προκήρυξης του Υπουργείου του. Αυτό είναι γνωστό, άλλα έκτοτε δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη.
 

Στο πρόβλημα αυτό, το οποίο δυστυχώς διαιωνίζεται, η Ομοσπονδία μας έχει να καταθέσει προτάσεις τις οποίες τις έχει επεξεργαστεί με Δημάρχους των μικρών νησιών και τις παραθέτουμε:
ΠΡΟΤΑΣΗ 1η: Οι Δήμαρχοι συμφωνούν καταρχήν, στην πρότασή της Ομοσπονδίας, να παραχωρηθεί σε όλους τους Ιατρούς, ως κίνητρο, δωρεάν κατοικία.
ΠΡΟΤΑΣΗ 2η: Να υπάρχει μοριοδότηση η οποία να συμβάλει στην επιστημονική τους εξέλιξη.
ΠΡΟΤΑΣΗ 3η: Με τη λήξη της θητείας τους, ως Αγροτική, να αποκτούν κατά προτεραιότητα ειδικότητα. Προϋπήρχε αλλά καταργήθηκε.
ΠΡΟΤΑΣΗ 4η: Να υποστηριχτεί και να ενισχυθεί η εντοπιότητα των Ιατρών.
ΠΡΟΤΑΣΗ 5η: Να εξεταστεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης οι επί θητεία υπηρετούντων στρατιωτικών ιατρών.
ΠΡΟΤΑΗ 6 η: Η χρησιμοποίηση των υπηρεσιών της ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ, η οποία έχει σημειώσει επιτυχία στην πιλοτική εφαρμογή της, από τον Οίκο Ναύτου, στην Ελαφόνησο.
Ένα άλλο θέμα το οποίο θέλουμε να θέσουμε υπ’ όψη σας , είναι το πρόβλημα της «διακομιδής των σοβαρά ασθενών» προς μεγαλύτερα κεντρικά νοσοκομεία, κατά περίπτωση.
ΠΗΓΗ: http://www.wcn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου