Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Νοσοκομείο Ρόδου

Τον Διοικητή κ. Μ. Κόκκινο και το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου επισκέφθηκε αντπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ νότιας Δωδεκανήσου την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012, αποτελούμενη από τον γραμματέα Νεκτάριο Σαντορινιό και τον Δημ. Τσοποτό καθώς και τον επικεφαλής της δημοτικής κίνησης ΡΟΔΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, Δημ. Γάκη. Για την επίσκεψη αυτή εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου:Το Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, δεν βρίσκεται απλώς σε δεινή κατάσταση, αλλά είναι σε ολοκληρωτική κατάρρευση. Οι κλινικές συρρικνώνονται και όλοι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου έχουν πια προ πολλού ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής. Με την είσοδο του 2012 η λειτουργία του νοσοκομείου της Ρόδου έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε ένα μεγάλο κέντρο υγείας παρά ένα γενικό νοσοκομείο καθώς τέθηκε αναγκαστικά σε εφαρμογή η σύμπτυξη ορισμένων κλινικών μετά την αποχώρηση των συμβασιούχων οι οποίοι κάλυπταν πάγιες ανάγκες.
 
Κι ενώ οι πραγματικές ανάγκες απαιτούν 40 εργαζόμενους ο υποδιοικητής της 2ης ΥΠΕ υποσχέθηκε την κάλυψη μόλις 15, υλοποιώντας απροκάλυπτα την πολιτική υποβάθμισης της λειτουργίας του νοσοκομείου, ενώ δεν έχει δοθεί η έγκριση για την πρόσληψη επιπλέον 18 επικουρικών εργαζομένων άκρως απαραίτητων για τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι πρόβλημα διαχρονικό. Χρόνια τώρα το Νοσοκομείο της Ρόδου δεν στελεχώνεται επαρκώς. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώνονται νέες μονάδες, οι οποίες είναι σχεδόν σίγουρο ότι ποτέ δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με αυτές τις συνθήκες. Μέχρι πριν δύο χρόνια οι ντόπιοι και οι κρατικοί φορείς διαβεβαίωναν ότι η σύνταξη του νέου Οργανισμού Υπηρεσίας του Νοσοκομείου θα έλυνε τα προβλήματα στελέχωσης, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αντίθετα επιδιώκεται η περαιτέρω κατάργηση των προβλεπομένων οργανικών θέσεων όταν επί δεκαετία και πλέον δόθηκε αγώνας για την κατάρτιση του οργανισμού στελέχωσης του νοσοκομείου.
 
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπορεί να γίνει επικίνδυνη και για τους εργαζόμενους και για τους πολίτες. Ουσιαστικά το νοσοκομείο της Ρόδου αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Δωδεκανησιακού λαού τη στιγμή που έχουν αυξηθεί η διακομιδές ασθενών προς τα νοσοκομεία της Κρήτης και της Αθήνας. Όλοι γνωρίζουν ότι ο ρόλος και η θέση του Γενικού Νοσοκομείου της Ρόδου είναι κρίσιμη καθώς δεν καλύπτει μόνο τον πληθυσμό της Δωδεκανήσου αλλά και τις εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες την τουριστική περίοδο. Οι λύσεις που προτείνονται για την κάλυψη των κενών είναι εμβαλωματικές, πρόχειρες, πρόσκαιρες και ελέγχονται για την νομιμότητά τους καθώς γίνονται μέσω προγραμματικών συμβάσεων, μεταξύ του Νοσοκομείου, της εταιρείας «Γαληνός», της εταιρείας «Ρόδων Α.Ε.» και πρόσφατα του Συλλόγου ΑμεΑ για την πρόσληψη προσωπικού στο νοσοκομείο. 
 
Η υπερεντατικοποίηση της εργασίας δεν έχει όριο για τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους του νοσοκομείου. Η υπομονή των εργαζομένων έχει εξαντληθεί. Το νοσηλευτικό προσωπικό εξουθενωμένο, με δυσκολία και υπεράνθρωπη προσπάθεια ανταποκρίνεται στις ανάγκες. Άμεσα χρειάζονται προσλήψεις για τη νοσηλευτική υπηρεσία, για την διοικητική υπηρεσία, για το παραϊατρικό προσωπικό, αλλά και άλλες θέσεις για την τεχνική υπηρεσία καθώς και για τα Κέντρα Υγείας που βρίσκονται στην ευθύνη του νοσοκομείου της Ρόδου. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η γραφειοκρατική εμπλοκή στην προμήθεια πετρελαίου με αποτέλεσμα θέρμανση να έχουν μόνον ορισμένα τμήματα του νοσοκομείου. Η αναποτελεσματικότητα, η ανικανότητα και η απάθεια σε όσα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο της Ρόδου χαρακτηρίζουν τους υπεύθυνους οι οποίοι με τις πολιτικές τους επιλογές και τα μνημόνια που ψήφισαν και υπηρετούν καταστρέφουν τις βασικές κοινωνικές υποδομές της χώρας. Η Υγεία είναι Δημόσιο αγαθό και δικαίωμα του πολίτη αυτού του τόπου. Δεν δικαιούται ο κ. Λοβέρδος, δελφίνος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Υγείας, να ειρωνεύεται το Διοικητή του νοσοκομείου και ταυτόχρονα να αδιαφορεί για την λειτουργία του. Πολύ περισσότερο δεν προσφέρεται για τις επικοινωνιακές φιοριτούρες του κ. Κρεμαστινού. Ούτε βεβαίως για τους λεονταρισμούς του περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη ο οποίος ασυγκράτητος δεν δίστασε να δηλώσει: «...λεφτά θα βρω, θα κόψω δυό χιλιόμετρα δρόμο και θα τα δώσω στο νοσοκομείο»!!

Η κυβέρνηση και οι τοπικοί φορείς πρέπει να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων, του Διοικητικού Συμβουλίου, του Διοικητή του Νοσοκομείου και εν τέλει στο πλευρό των πολιτών της Δωδεκανήσου και να δώσει άμεση και μόνιμη λύση στα προβλήματα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται την ομαλή λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου απαιτώντας την άμεση κάλυψη όλων των κενών που υπάρχουν σε προσωπικό με μόνιμες θέσεις εργασίας. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των εργαζομένων και της Διοίκησης για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα του Νοσοκομείου και τονίζουμε ότι θα εργαστούμε με κάθε εφικτό τρόπο προκειμένου να δικαιωθούν οι αγώνες τους. Όροι λειτουργίας με τη λογική της μείωσης προσωπικού και του κέρδους στις μονάδες δημόσιας υγείας θεωρούνται απαράδεκτη προσπάθεια καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά στο δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία. Στην αγωνία αυτού του τόπου για ζωή απαντούμε: 

Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Το Γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου